NZ North Island “Must-Visits”: Are They Really Worth It?

So I just got back from Auckland, Matamata, and Rotorua in New Zealand’s North Island, and I thought I’d share my thoughts on the two places that appear regularly on travel influencers’ instagrams.

  1. The Hobbitton Movie SetHow to get there: Take a bus from Auckland to Matamata I-Site and sign up for the Hobbitton tour. From there, a tour bus will pick you up to the movie set.
    Entrance Fee: NZD 79 (including bus to the set and guided tour)

    First of all, let’s talk about the I-Site (a.k.a information center). This building was deliberately built as a hobbit hole! Apart from signing up for the Hobbitton tour, you can also get information on other places in NZ. You can also leave your bags in the designated space which costs 5 NZD.


    The movie set itself is located about 20 minutes away from Matamata I-Site. Now let me be honest and say, it wasn’t as “fantastic” as I thought it would be. I’m pretty sure the fact that I haven’t seen any of the LOTR/Hobbitton movies made the place feel “foreign” to me, as in I didn’t feel any connection to the place as the movie fans would.

    That being said, if you do have the time and money to got there, why not? It definitely is a green, beautiful place filled with cute “houses”. Plus, by joining the tour you will be able to hear interesting behind-the-scenes stories.

  2. Te PuiaHow to get there: Take a bus from Auckland to Rotorua I-Site, and then take Bus #30 to Hemo Road. Wait in the same bus stop when going back to the I-Site.
    Entrance Fee: NZD 54 (day pass, including guided tour)

    There are two main attractions in Te Puia: the Maori culture and Pohutu Geyser, which is apparently the biggest geyser in Southern Hemisphere. It reminds me a lot of Beppu and its famous Jigoku Meguri.

    By adding NZD 15 you can experience the Maori cultural performance (check the timetable first though, because it’s only performed 3 times per day). To me, this is the best part of my visit. There’s just something magical about the Haka (Maori traditional war dance) that will make you feel both threatened and entertained.

    You can also visit the Maori Arts and Crafts Institute, where students from all over NZ learn how to preserve Maori tradition with the help of modern technology. The students receive scholarships from the entrance fee to Te Puia.


Day Trips from Melbourne: Brighton Beach and Geelong Waterfront

Since I’ve listed two non-beach getaways from Melbourne in my last post, I’m now sharing with you two beaches that you can visit if you are more of a beach person (unlike me, LOL).

  1. Brighton Beach

    How to get there: from Flinders Street Station, take the train to Brighton Beach Station.

    Brighton beach is probably the most instagram-ed beach in Melbourne. The colorful bathing boxes there are indeed eye-catching. If you really want to take pictures in front of the boxes, it’s best to come early so you don’t have to “fight” with the crowd.

    To be honest, I don’t think there’s any other interesting thing to see or do there. Sure you can do sunbathing or a little bit of swimming, but other than that, it’s just a “regular” beach.

  2. Geelong Waterfront

How to get there: From Southern Cross Station, take the V/Line Train to Geelong Railway Station (Just a heads up, the V/Line fare is different from the regular one-day Myki fare. The 2018 fare from Southern Cross to Geelong is 18.48 AUD per day)

Geelong is technically not in Melbourne–in fact, it is the second largest city in the state of Victoria (after Melbourne, of course). It’s also home to Deakin University, of which one of the campuses is located right across the waterfront. I mean, can you imagine attending lectures while thinking about the beach?

The beach itself is quite lively with attractions such as a carousel and a ferris wheel . You can also find food trucks selling fish-n-chips and gelato (a.k.a beach staples).

There’s also a swimming facility for adults, and a pool for kids. You can literally spend the whole day here. Just bring your own lunch if you’re tired of fish-n-chips already.

Once again I remind you all to check the weather forecast before going, since Melbourne’s weather (especially in the summer) is always unpredictable.

Enjoy your trip!

Day Trips from Melbourne: Montsalvat and Werribee Park (+Mansion)

The two places I’m going to introduce here are perfect for summer trips, especially if you’re interested in historical buildings. Fyi, they’re both on the less-touristy side.

  1. Montsalvatp_20171221_124534_zpsaqhwlis0

    How to get there: from Melbourne Central station, take the train to Eltham station and continue your journey with bus #582 to Rockliffe st. (better tell the bus driver beforehand so you won’t miss the stop)
    Entrance fee: AUD 10 for studentsMontsalvat is a complex of French-style buildings that were (and still are) used as art galleries. That being said, even if you’re not a huge fan of paintings, you can still enjoy the buildings and the green areas around them.


    Another good thing is that this place isn’t normally crowded with tourists, so the atmosphere is very relaxed.

    If you’re going here in the summer,  I recommend bringing your own lunch and eat it on the grass while watching the beautiful scenery. If you’re lucky you can also see the three peacocks there interacting with each other.


  2. Werribee Park and Mansionp_20171227_140550_zpsf92q903l
    How to get there: from Southern Cross station, take the train to Werribee and continue your journey with bus #439 to Werribee Park Mansion. Just a heads up, the buses do not come very frequently so you might want to take notes of the return bus schedule before entering the park. (just use Google Maps/PTV Apps to check the schedules!)
    Entrance fee: AUD 7.40 for students (for the mansion only — the park is free)Werribee Park is another option for picnic-ing in the summer. However, compared to the park itself, I am more fascinated by the historical mansion there.

    What I love about this mansion is its authenticity; you’ll feel as if you’re visiting someone from the past while inside. One of the interesting displays there is a row of housekeeper costumes. Apparently, in the past, these housekeepers had to wear different uniforms according to their jobs.


    Some part of the mansion is now commercialized as a hotel. There’s also a cafe if you want to buy some cakes or drinks.


As I mentioned before, these two places are perfect for historical building lovers out there. They can also be alternatives for summer getaways when you’re tired of the beaches. Just remember to check the weather forecast before you go, just in case.

Enjoy your stay in Melbourne!

Back to School: Why International Development?


Setelah sebelemnya ngasih tau kenapa gue berminat melanjutkan studi ke Australia, kali ini gue mau sharing sedikit tentang jurusan yang gue ambil: Master of International Development.

Tulisan ini gue ambil dari online discussion yang gue lakukan bareng Cozora. Yang mau tau apa Cozora itu, klik di sini, ya. They do some awesome stuff so you better do check them out!


Yak lanjut…

  1. Apa sih jurusan International Development (ID) itu?
    ID itu bisa dibilang campuran dari ilmu hubungan internasional, sosiologi, politik, dan ekonomi. Fokusnya adalah gimana caranya bikin dunia jadi lebih baik, nggak cuma secara ekonomi tapi juga secara sosial. Di sini kita belajar berbagai topik mulai dari penanggulangan bencana, kesetaraan gender, sampe cara memfasilitasi seminar yang lebih inklusif.
  2. Apakah harus punya background ilmu sosial di S1 untuk bisa belajar ID saat S2? 
    Nggak juga. ID sangat fleksibel untuk dipelajarin regardless of your previous education. Temen-temen gue di RMIT University, misalnya, ada yg backgroundnya engineering, nursing, physiotherapy, environmental science, bahkan accounting. Kebanyakan mereka memang pernah kerja atau jadi volunteer di bidang sosial, tapi nggak menutup kemungkinan juga fresh graduate dari jurusan lain “nyebrang” ke ID.
    Menurut gue pribadi sih, pengalaman kita lahir dan tinggal di Indonesia yang juga negara berkembang udah cukup banget untuk mendukung pemahaman selama kuliah.
  3. Persisnya ID itu belajar apa aja sih?
    Seperti yang gue bilang tadi, ID itu adalah jurusan “gado-gado” alias gabungan dari banyak disiplin ilmu.
    Di RMIT sendiri ada mata kuliah wajib (core courses) dan pilihan (electives). Yang wajib itu contohnya “Learning and Participation in Development” dan “Gender in Development”.
    Untuk mata kuliah pilihan, di RMIT ada beberapa pilihan kelompok, misalnya kelas-kelas di kelompok “Disasters and Humanitarian Assistance” bisa dipilih buat yang mau fokus belajar penanggulangan bencana. Ada juga “Conflict and Peace Building” buat yang mau belajar cara membangun kembali tempat-tempat yang habis kena konflik.
  4. Lulusan ID biasanya kerja di mana?
    Bisa dibilang sebagian besar mahasiswa ID itu sudah/akan kerja di NGO, termasuk yang besar seperti Oxfam atau Save the Children.
    Sekarang ini selain NGO, makin banyak bisnis atau social entrepreneurship yang fokusnya nggak cuma nyari profit tapi juga ngebangun masyarakat sekitar. Nah, lulusan ID juga dibutuhin tuh sebagai konsultan corporate social responsibility (CSR) di perusahan-perusahaan swasta, misalnya. Nggak menutup kemungkinan juga lulusan ID bikin social enterprise sendiri.
    Selain itu lulusan ID juga bisa bekerja sebagai researcher di lembaga riset di yang fokusnya development.

    Segitu dulu ya rangkuman Q&A-nya. Seperti biasa yang mau tanya-tanya silakan komen di bawah!

Back to School: Why Australia?

Haloooo kembali lagi dengan saya di sini *sok asik*

Jadi beberapa bulan belakangan ini gue sering ditanya tentang kuliah (khususnya master) di Australia. Nah, berhubung saat ini gue ngambil jurusan International Development di RMIT University, Melbourne, jawaban gue mungkin akan bias. Tapi silakan dibaca siapa tahu bermanfaat.

Dapet salam dari koala.

Oke langsung aja ke QnA, ya:

  1. Kenapa Australia? Hmm, jujur aja gue awalnya nggak ada niat untuk ambil master di sini. Tapi karena kondisinya saat itu cukup mendesak, gue akhirnya mencari beberapa universitas yang buka intake bulan Februari, dan kebanyakan memang di Australia. RMIT sendiri adalah universitas pertama yang gue daftar dan alhamdulillah diterima. Jadi, lagi-lagi gue akui, keputusan untuk pergi ke Australia termasuk  yang “tidak direncanakan”.
  2. Kenapa RMIT? Kembali ke pertanyaan pertama, keputusan memilih RMIT bukan sesuatu yang gue pikirkan lama-lama. Tapi kalau ditanya pertimbangannya ya nggak jauh-jauh dari reputasi dan ketersediaan jurusan. Dari awal memutuskan berangkat S2 dengan beasiswa LPDP gue memang tidak pernah menargetkan untuk masuk universitas yang “wow”, karena buat gue kecocokan universitas dan kemampuan gue jauh lebih penting dari sekedar prestige. RMIT sendiri rankingnya termasuk “biasa aja”, tapi reputasinya di Australia cukup bagus sebagai universitas yang punya banyak International students dan hubungan yang  baik dengan industri.
  3. Apa sih enaknya kuliah di Australia? Pertama, hubungan dosen dan mahasiswa. Di sini dosen dipanggil dengan first name tanpa embel-embel professor atau panggilan lainnya. Kalau ada pertanyaan seputar perkuliahan, dosen sangat reachable walaupun kadang hanya bisa lewat e-mail karena ybs sibuk. Di kelas pun diskusi sangat terbuka, bahkan kadang dosen terkesan “gabut” karna mereka hanya menjelaskan sebentar sebelum mahasiswa dilepas untuk diskusi. Gue pernah membahas ini dengan teman yang asli Australia, dan ternyata mereka memang dibiasakan untuk “nggak gampang percaya” dengan omongan guru sejak SD. Sangat berbeda, kan, dengan kita yang terbiasa mendengarkan penjelasan guru di kelas.
  4. Bagaimana kehidupan muslim di Australia? Alhamdulillah gue tinggal di kota Melbourne yang sangat multicultural. Kerudung yang gue pakai sehari-hari tidak membuat gue merasa “aneh” karena banyak juga perempuan lain yang berhijab. Makanan halal? Jangan ditanya. Selain kebab dan masakan Indonesia, gue paling suka makan di restoran Uyghur alias Muslim Chinese. Bumbu-bumbu masakan Indonesia ada di berbagai toko Asia, halal butcher pun ada di mana-mana. *tuh kan, seru sendiri kalau bahas makanan* Puasa dan Lebaran kemarin pun gue nggak pulang ke Indonesia dan alhamdulillah suasana buka puasa, tarawih, dan solat ied cukup ramai karena di sini ada beberapa masjid dengan komunitas yang besar dan akrab.
  5.  Katanya living cost di sana mahal, ya? Kalau ini nggak bisa dipungkiri, sih. Tapi tenang, selalu ada cara menyiasatinya. Gue sendiri memilih untuk tinggal di city alias Melbourne CBD yang lokasinya dekat dengan kampus, jadi nggak berat di ongkos (walaupun harga sewanya sedikit lebih mahal). Fyi, naik tram di CBD gratis sepuasnya, lho. Terus untuk makan, belanja bahan mentah di sini cukup jauh bedanya dibanding makan di luar. Jadi selagi ada waktu untuk masak, gue lebih memilih masak sendiri.
  6. Dari tadi bahas yang enak-enak terus. Yang nggak enak apa? Gue orangnya memang jarang mengeluh *eaaaak* tapi kalau harus jawab… Gue akan jawab ini: internet di sini lola alias lemot alias lamaaaa.! Apalagi kalau malam. Agak bikin sedih sih bagi yang suka nontonin Oppa kayak gue hehehe.

Sementara itu dulu kali, ya? Jangan malu-malu untuk bertanya kalau ada yang masih ingin ditanyakan. Inshaa Allah akan gue jawab di kesempatan berikutnya.

Explore Indonesia #2: Makassar

So another wedding invitation came and I couldn’t resist the desire to book my flight and go. This time I went to Makassar, one of the biggest cities of Indonesia located in the southern part of Sulawesi–the island I’ve never visited before.

Sultan Hasanuddin International Airport

I arrived so much earlier that day, just to hear that my flight got delayed for 2 hours. Hmm, quite a long time isn’t it. But anyway I had a safe flight, alhamdulillah. My friend picked me up from the airport and took me around the city right away.

The first place we visited was Fort Rotterdam. This place used to be a fort built by Dutch colonies. These days, though, creative people of Makassar often utilize its open spaces to hold meetings and practices. One of the teams we bumped into was some kind of a traditional drama club. Oh, by the way, there’s no entrance fee for this place.

The gate to Fort Rotterdam
What’s inside

Next, we headed to Losari Beach. After praying at Masjid Amirul Mukminin a.k.a. the floating mosque, we took a little stroll along the beach and took photos in front of the infamous “Makassar” sign. Apparently, there are also “Bugis” and “Toraja” signs to represent each tribe that lives in South Sulawesi.

The floating mosque

The next day was the day we attended our senior’s wedding ceremony. Despite arriving quite late, we were lucky that we could taste some food LOL. After that we headed to yet another beach: Akkarena Beach. While Losari beach was developed with modern facilities, this one felt more like a “traditional” beach. Well I don’t even understand what I’m saying, but, yeah.

Akkarena Beach

After having Cotto Makassar for late-lunch, we went straight to a beach cafe called Ballairate, where we watched sunset while, of course, taking lots of pictures.

“Follow me to…” kinda pose


People said that it’s always hot in Makassar, but perhaps due to the rainy season, I didn’t sweat that much. The highlight of the trip to me, though, was the freshness of the air in  Makassar. Oh, and of course, I was also delighted by the delicious food we had, which always came in big portion. *still I could finish everything*

Looking forward to another wedding invitation! 😀

Bonus: the food we had during the trip



Konro Bakar
Cotto Makassar
Pisang Epe’

Tentang Beasiswa LPDP: Seleksi Administrasi

Disclaimer: tulisan di bawah ini berdasarkan ingatan, catatan, dan pendapat pribadi penulis, jadi mohon maaf apabila ada yang kurang berkenan.

Alhamdulillah, akhirnya jadi juga saya menunaikan janji sharing tentang lika-liku mengejar beasiswa LPDP di blog ini. Semoga bermanfaat buat yang baca (kalau ada).

Jadi di sini saya nggak akan panjang lebar menjelaskan apa syarat-syarat mengikuti seleksi beasiswa LPDP, karena selain syaratnya berubah-ubah tiap periode, sudah ada juga info lengkapnya di sini. Yang jelas, pada saat saya mendaftar di bulan Oktober 2015, ada 3 item yang cukup membutuhkan usaha untuk dihadirkan: essay, rencana studi, dan surat keterangan sehat dari rumah sakit pemerintah. Bahas satu-satu yuk, cyin…


Ada dua essay (masing-masing panjangnya 500 kata) yang waktu itu harus saya buat, satu bertema prestasi terbesar dalam hidup dan satunya lagi tentang kontribusi bagi Indonesia. Khusus tema yang kedua, ada beberapa poin pertanyaan yang bisa dijadikan guideline untuk penulisan essay. Sekilas dua tema ini mungkin tampak sederhana, apalagi dibandingkan dengan topik skripsi yang kadang menjelaskan ke dosen saja pusing sendiri. *maaf curhat* Tapi yang perlu diingat, kita perlu memposisikan diri sebaik mungkin dalam penulisan kedua essay ini. Jangan sampai terkesan terlalu “rendah diri”, tapi juga jangan merasa jumawa atau arogan. Yang sedang-sedang saja, kalau kata lagu dangdut. Menurut saya sih, sebenarnya pihak penyeleksi tidak terlalu “peduli” dengan jenis dan bentuk prestasi maupun kontribusi kita. Toh, hampir semua yang mendaftar pasti berprestasi dan banyak berkontribusi bagi Indonesia semasa kuliah. Yang dilihat oleh penyeleksi adalah cara pandang kita tentang pengalaman-pengalaman di masa lalu, apa yang kita pelajari dari situ, dan semacamnya. (Jangan percaya 100% ya sama saya, hehehe *insert peace sign*)


Nah, kalau yang ini, tidak ada batas jumlah katanya. Mau buat panjang boleh, singkat tapi padat pun silakan saja. Awalnya saya bingung juga dengan format bebas ini, apalagi saat mendaftar ke universitas tujuan saya tidak diminta membuat research proposal. Jadilah saya ngubek-ngubek blog para awardee (baca: sebutan untuk penerima beasiswa LPDP) senior. *terima kasih kakak-kakak* Dari contoh-contoh yang saya dapat, ada beberapa yang hanya menuliskan garis besar penjelasan jurusan yang dituju, kemudian ditambah rencana setelah lulus. Ada juga yang mencantumkan pilihan kelas secara detil, bahkan sampai rencana keuangan perbulan pun ditulis. Hmm, makin bingung lah saya. Akhirnya saya ambil jalan tengah saja, dengan menuliskan latar belakang pilihan jurusan, kelas-kelas yang rencananya akan diambil, rencana topik tesis, dan rencana karier setelah lulus.


Berbeda dengan dua benda di atas, yang ini tidak bisa saya siapkan sendiri. Saya harus melakukan medical check-up terlebih dahulu di rumah sakit pemerintah (sesuai syarat dari LPDP waktu itu). Berhubung saya berdomisili di perbatasan Pamulang-Serpong, jadilah saya memilih RSUD Kota Tangerang Selatan yang berada di Pamulang. Prosesnya kira-kira begini: saya datang dan mendaftar langsung di counter rumah sakit (tentunya dengan menjelaskan keterangan bebas penyakit apa saja yang saya butuhkan), lalu dicek lab dan rontgen. Sebenarnya ada yang harus saya kumpulkan ke RS keesokan paginya, tapi benda ini boleh diantar oleh siapa saja jadi kita tidak harus datang lagi. Saya sih titip ke Mama, hehehe. Setelah 4-5 hari kerja, saya datang lagi ke RS untuk mengambil hasil rontgen lalu membawanya ke ruangan dokter umum. Beliaulah yang menandatangani surat keterangan sehat, bebas narkoba, dan bebas TBC yang saya minta.

Itu tadi sekilas info tentang seleksi administrasi LPDP. Bagi yang mau tanya-tanya lebih lanjut, silakan komen di bawah ini. *kayaknya nggak ada juga sih, hiks*

Bagi yang mau daftar, saya ucapkan semangat dan semoga sukses!!!!