Explore Indonesia #2: Makassar

So another wedding invitation came and I couldn’t resist the desire to book my flight and go. This time I went to Makassar, one of the biggest cities of Indonesia located in the southern part of Sulawesi–the island I’ve never visited before.

d46f3e1c-4aae-4320-853e-2912b530fff6_zps0oqnczgs
Sultan Hasanuddin International Airport

I arrived so much earlier that day, just to hear that my flight got delayed for 2 hours. Hmm, quite a long time isn’t it. But anyway I had a safe flight, alhamdulillah. My friend picked me up from the airport and took me around the city right away.

The first place we visited was Fort Rotterdam. This place used to be a fort built by Dutch colonies. These days, though, creative people of Makassar often utilize its open spaces to hold meetings and practices. One of the teams we bumped into was some kind of a traditional drama club. Oh, by the way, there’s no entrance fee for this place.

325b610b-0b36-4d4d-bf26-f92f4a887e4f_zpsishuwtao
The gate to Fort Rotterdam
8c4dfcdc-0bd4-4e3f-b951-3b6f172a0b5c_zpslk73lgwt
What’s inside

Next, we headed to Losari Beach. After praying at Masjid Amirul Mukminin a.k.a. the floating mosque, we took a little stroll along the beach and took photos in front of the infamous “Makassar” sign. Apparently, there are also “Bugis” and “Toraja” signs to represent each tribe that lives in South Sulawesi.

92c1e9c5-4e52-4430-86c5-e72bd36351cd_zpsqjz3ewug
The floating mosque

The next day was the day we attended our senior’s wedding ceremony. Despite arriving quite late, we were lucky that we could taste some food LOL. After that we headed to yet another beach: Akkarena Beach. While Losari beach was developed with modern facilities, this one felt more like a “traditional” beach. Well I don’t even understand what I’m saying, but, yeah.

2d1b24d6-4005-4de4-9896-70d058428736_zpsgyvj3yxc
Akkarena Beach

After having Cotto Makassar for late-lunch, we went straight to a beach cafe called Ballairate, where we watched sunset while, of course, taking lots of pictures.

edaaa4ce-e761-4a1d-92ac-a692bcf5c670_zpswcdaflgs
“Follow me to…” kinda pose

a7079d96-495d-46b0-afcf-677073733114_zpsbqenmiyi

People said that it’s always hot in Makassar, but perhaps due to the rainy season, I didn’t sweat that much. The highlight of the trip to me, though, was the freshness of the air in  Makassar. Oh, and of course, I was also delighted by the delicious food we had, which always came in big portion. *still I could finish everything*

Looking forward to another wedding invitation! 😀

Bonus: the food we had during the trip

5022fdee-4dfa-4373-9f8c-338cee811fc2_zpsgffbrn58
Pallubasa

 

4866c5ed-6d0a-4aab-8a83-7709a312bfc9_zpss3tkpjhf
Konro Bakar
8ebe87e3-9c5d-4a5d-9932-f210bbe4ebff_zpsiuloq9ul
Cotto Makassar
caef31f3-e50f-4432-b963-5260b572a719_zpsapu4kngs
Pisang Epe’
Advertisements

Indonesian Week 2013

Fiuhh, akhirnya kesampean juga bikin tulisan tentang Indonesian Week 2013. Buat gue, Ina Week tahun ini punya kesan tersendiri, karena gue dan teman-teman seangkatan kali ini dipercaya menjadi penanggung jawabnya. Gue sendiri dipercayakan dua tugas, pertama sebagai penanggung jawab inventaris, kedua sebagai grand show stage manager.

poster kebanggaan

Seperti tahun-tahun sebelumnya, hampir setiap hari dalam satu minggu diadakan acara-acara berbau Indonesia. Yuk lihat satu-satu!

Senin: Parade

parade

Parade diadakan di depan fountain kebanggaan APU. Parade kali ini kurang lebih menggambarkan transformasi Indonesia dari zaman purba ke masa sekarang. Peserta parade nggak cuma dari Indonesia loh. Teman-teman dari Thailand, Jepang, Sri Lanka juga ikutan.

Selasa: Pesta Rakyat

kuda lumping

Sesuai namanya, acara ini menampilkan performance “orkes dangdut” dan tari kuda lumping khas wong ndeso. Orang Jepang yang biasanya malu-malu pun “terpaksa” ikutan joget saat lagu dangdut diputar.

Kamis: Gema Angklung

angklung hias

Sesuai namanya, acara ini bertujuan memperkenalkan angklung. Caranya, selain dengan short performance angklung, juga dengan main angklung bersama penonton seperti yang biasa diadakan Saung Angklung Udjo, Bandung. Terakhir, angklung yang dipegang peserta boleh dihias, diwarnai, dan dibawa pulang. Asik yah.

Jumat: Grand Show

backstage (yes, you can ignore my face)

Nah, ini nih acara yang katanya paling ditunggu-tunggu. Alhamdulillah, penonton sabar menanti dari jam 3 sore, padahal acara baru dimulai 3 jam setelahnya. Selama 3 jam ini, gue dan panitia lain yang kebagian tugas di backstage ngobrol-ngobrol santai (berhubung ruangan backstage dibuat segelap mungkin, jadi berasa di dalam rumah yang lagi mati lampu) sambil menenangkan diri, sementara performers sibuk ganti baju dan dandan cantik. Kerja di backstage adalah pengalaman yang baru buat gue, dan ternyata seru juga. Selain bisa “melihat panggung dari sisi lain”, gue juga dapat banyak teman baru dari tim logistik dan tim dekor.

Yang mau nonton grandshow, bisa klik di sini.

Selain acara-acara di atas, ada juga booth Ina Corner yang kali ini dihias ala pelaminan padang. Ada kue cubit, teh manis, dan cemilan khas Indonesia juga di sini.

pelaminan
bikin ngiler

Nggak lupa, di cafeteria dijual menu makanan khas Indonesia selama jam makan siang. Tahun ini, menunya adalah nasi goreng (yang ini selalu jadi bestseller setiap tahun), siomay, tempe oister, dan lumpia.

sedap mantap

Biarpun udah dua minggu berlalu, euforia Ina Week masih berasa sampai sekarang, lewat foto-foto dan artikel online yang link nya masih sering nongol di facebook atau twitter. Semoga Indonesian Week 2014 bisa lebih sukses lagi membawa nama Indonesia di APU.